Restaurace Light of India
Štefánikova 35 – Královo PoleOtevírací doba
Indická restaurace Light of India
Adresa:
Štefánikova 35,
602 00 Brno – Královo Pole
Tel.: +420 724 323 211
email: info@lightofindia.cz
Otevírací doba
PONDĚLÍ – PÁTEK
10:30 – 21:30h
SOBOTA- NEĎELE
11:30-21:30h
Příjmáme platební karty
Rozvoz jídel
Vyberte si jídlo z našeho jídelního lístku
a poté zavolejte na jedno z výše uvedených tel. čísel.
Cena rozvozu platí pouze pro město Brno.
Cena rozvozu jídla:
400 Kč a více = rozvoz ZDARMA.
do 400 Kč = 79 Kč poplatek za rozvoz.
Minimální objednávka 200 Kč
dle jídelního lístku mimo THALI.
Nabídka pro firmy
rozvoz poledniho menu min. 10 ks,
objednání 1 den dopředu na Vámi určený čas .
Zakoupení Příboru k menu – 5 Kč.
Rozmanitost indické kuchyně
Každá lidská bytost potřebuje jídlo. Jedna z prvních věcí, kterou se v životě učíme je, že musíme jíst, abychom přežili. To, co jíme, závisí hlavně na místě, na kterém žijeme. Určují to různé faktory, jako je zeměpisná poloha, podnebí, kultura, tradice, ale i náboženství. Zatímco vývoj některých kuchyní závisí jen na jednom či dvou z výše uvedených faktorů, indická kuchyně je unikátní, protože kloubí všechny tyto faktory, a přesto je úžasná ve své jednoduchosti.
Pokud se zmíníme o indickém jídle, první obraz, který si vybavíme je, že se skládá z různého koření, které se liší barvou, vůní, ale i chutí. Indické jídlo je skutečně plné koření mnoha typů. Zatím co se zázvor, česnek, kurkuma, červené chilli a kmín přidávají do téměř všech jídel, přidání sušeného červeného chilli, kari listů nebo semen hořčice závisí na samotném stylu přípravy. Profesionalita kuchaře spočívá v přidávání koření, kde ve výsledku musí dokonale ladit množství, chutě i vůně.
Indická kuchyně
Indové připisují velký význam snídani, známé jako nashta. Znamená to, že den začíná šálkem čaje nebo kávy. Zatímco nashta v severní Indii je plná zeleniny a tvarohu, v jižní je její součástí chutney a v západní například mléko. Oběd je pro Indy velmi důležitým jídlem dne. Jde o přípravu alespoň 2-3 zeleninových jídel a různých dezertů. Hlavní jídlo se liší oblast od oblasti.
Večeře se taktéž skládá z šálku čaje nebo kávy, různých dezertů, které mají například ovocný základ. Večeře je důležitým momentem, kdy se schází celá rodina. Zelenina je nedílnou součástí indického jídla. Najdete zde širokou škálu vegetariánských jídel, přičemž základními surovinami jsou špenát, brambory, květák, ibišek, zelené fazolky, rajčata a zelený hrášek.
Hovězímu masu se hinduisté vyhýbají z náboženských důvodů. Ani vepřové zde není velmi oblíbené, protože ho Indové považují za nezdravé a nehygienické.
V Indii se pěstuje mnoho druhů zeleniny a právě díky tomu je velká část jídel založená na pečených či smažených kouscích zeleniny v různých kombinacích společně s nejrůznějšími druhy koření. Koření, která indická kuchyně používá pocházejí z čerstvých nebo sušených kořenů, plodů rostlin, keřů, kůry stromů a semen.Nejpoužívanějšími druhy koření v indické kuchyni představují: kari, koriandr, kardamon, kurkuma, šafrán, řecké seno, zázvor, skořice, indický kmín, asafoetida, černá hořčice, garam masala. Základem obyčejného indického jídla je chlebová placka nan nebo rýže. Pokud již hovoříme o rýži nejčastěji se můžeme setkat s rýží Basmati.
V hindštině slovo basmati znamená královna vůní a rýže Basmati je právem pokládána za královnu rýží. Dalšími druhy rýže je například šafránová rýže a kari rýže. Po dobrém a sytém jídle je většinou přichází na řadu dezert. Indické dezerty jsou hodně sladké a vždy obsahují mléko, cukr, tuk. Pokud jste doposud indickou kuchyni neokusili rozhodně si tento zážitek nenechejte ujít.
Dobrou chuť Vám přeje a na Vaši návštěvu se těší
indická restaurace Light of India
Restaurace Light of India - Štefánikova - Brno-Královo Pole
Adresa: Štefánikova 35, 602 00 Brno – Královo Pole
Tel.: +420 724 323 211
email: info@lightofindia.cz
Otevírací doba:
PONDĚLÍ – PÁTEK 10:30 – 22:30h
SOBOTA- NEĎELE 11:30-22:30